Ajankohtaista

Tmi Rauno Nieminen on mukana Tampere Guitar Showssa 5.-6.6.2015

Mukana on kitaroita 40 vuotta kestäneen rakentajauran ajalta.

KUTSU KIRJAN JULKISTAMISTILAISUUTEEN

Johannes Heikkilä ja Rauno Nieminen:

30 VUOTTA AMMATILLISTA SOITINRAKENNUSKOULUTUSTA SUOMESSA

-kirjan julkistamistilaisuus Tampere-talossa lauantaina 6.6.2015 klo 11.30.

Julkistaminen tapahtuu osana Tampere Guitar Shown ohjelmaa.

Kirjan hinta 26,90, sis alv. Kirjaa saatavissa kitarafestivaalilla, tai tilaamalla

Tampere Guitar Festival TGF.fi
Ehrlund mikrofoneja, Ehrlund microphones

Ehrlund mikrofoni (EAP) on lineaarinen mikrofoni akustisiin soittimiin, kuten viulu, kitara, kontrabasso, kantele, jouhikko, sitar jne.EAPTURENKI TONEFEST 2011

Welcome everyone to the first ever Turenki Tonefest! The finest Finnish luthiers and gear manufacturers gather together at this unique event held in our new hometown, at the coolest location imaginable, the historic Turenki Railroad Station, built in 1862 and renovated some years ago back to it’s full original glory!

Turenki is located conveniently right in the middle of the southern Finland so we’re close by no matter if you come from Helsinki, Tampere, Lahti or Turku direction.

Turenki Tone Fest

Rauno Niemisen rakentamia ja suunnittelemia soittimia Musiikin muisti – kansansoitinvideoilla

Kansanmusiikki.fi-sivustolla on lähes kahdenkymmen historiallisen kansansoittimen esittely ja se on tältä musiikin alueelta laajin kokonaisuus. Suomalaisia  kansansoittimia ei ole koskaan esitelty näin kattavasti – yhdeksätoista videon voimin!  Sarjassa esitettävistä soittimista on useampi Rauno Niemisen suunnittelema tai rakentama.

Sibelius-Akatemian emeritus professori Heikki Laitisen käsikirjoittama ja Mirja Metsolan ohjaama  ”Musiikin muisti” -kansansoitinvideoita” -sarja tunkeutuu suomalaisen kansanmusiikin tuhatvuotiseen historiaan ja kertoo menneiden sointien ja soittimien paluusta osaksi elävää musiikkikulttuuria.

 Musiikkivideot tarjoavat intensiivisiä, visuaalisesti vaikuttavia hetkiä taiturillisen kansanmuusikon  ja hänen instrumenttinsa kanssa. Videoissa esiintyy maamme taitavimpia kansanmuusikkoja, mm. Kristiina Ilmonen, Pauliina Syrjälä, Arja Kastinen, Ilkka Heinonen, Leena Joutsenlahti, Lassi Logrén ja Marianne Maans.

Rauno Niemisen soittimia on seuraavissa osissa:

Osa I
Kristiina Ilmonen, pitkähuilu
Arja Kastinen, viisikielinen kannel
Lassi Logrén ja Ilkka Heinonen, Jouhikko
Leena Joutsenlahti

Osa II
Arja Kastinen,10- ja 14-kielinen kantele
Marianne Maans, esseharpa 

Osa IV
Pauliina Syrjälä, Saarijärven kantele
Tohtorintutkinto soitinten tutkimisesta rakentamalla

Soitinrakentajamestari Rauno Niemisen tohtorintutkintoon (kehittäjäkoulutus, Sibelius- Akatemian kansanmusiikin osasto) sisältyvä julkinen tarkastustilaisuus pidetään lauantaina 29.11. 2008 klo 15.00 Pitäjänmäen kulttuurikirkossa (Kyläkirkontie 23 A). Lausunnot opin- ja taidonnäytteestä esittävät tilaisuuden tarkastajat, ohjausryhmän jäsenet emeritusprofessori Heikki Laitinen, MuT Pekka Vapaavuori ja professori Timo Leisiö sekä ulkopuolinen tarkastaja, emeritusprofessori Pentti Pelto. Tilaisuuden valvojana toimii professori Vesa Kurkela.

Kansanmusiikin alaan kuuluvan opinnäytteen otsikko on "Soitinten tutkiminen rakentamalla - Esimerkkinä jouhikko". Opinnäyte koostuu kolmesta osasta: museosoitinten kopioiden rakentamisesta, Jouhikko - The Bowed Lyre -kirjasta sekä kirjallisesta raportista.

Rauno Nieminen on kehittänyt soitinkopiointimenetelmän, jonka avulla voi rakentaa kopioita museosoittimista. Kopioiden rakentaminen on lisääntynyt viime vuosikymmeninä, koska nykyisen suuntauksen mukaan soittimia ei enää konservoida soittokuntoon. Jos halutaan tietää miten soitin on toiminut ja soinut, siitä rakennetaan kopio. Koska soitinkopioita on kuitenkin tehty tieteellisten periaatteiden mukaisesti vähän, ei kopioiden rakentamiselle ole kehittynyt omia menetelmiä ja tutkimusperinnettä.

Soitinkopiointimenetelmässä kerätään tietoja paitsi soittimesta, myös sen historiasta, musiikista, soittamisesta, soittajista ja soittimeen liittyvästä arkistomateriaalista. Esimerkkisoittimesta keräämänsä tiedon Nieminen on julkaissut kirjassa Jouhikko - The Bowed Lyre. Kirjassa on julkaistu kaikki tiedossa olevat jouhikkonuotinnokset Viron mantereelta ja saaristosta sekä Savosta ja Karjalasta. Oppaan liitelevy sisältää alkuperäiset jouhikkoäänitteet vuosilta 1908 - 1931. Lisäksi julkaisussa on tietoja jouhikon historiasta ja soittajista. Tekstiin on myös kirjattu se tieto, mikä on saatu jouhikkoa soittamalla ja rakentamalla.

Kirjallinen raportti esittelee tutkimuksen taustaa, tutkimusmenetelmän ja menetelmän kehittämisen soitinkopioiden rakentamisen avulla. Tavoitteena on ollut selvittää, miten soittimia voi tutkia rakentamalla ja saako rakentamalla soittimista sellaista tietoa, jota niistä ei muuten saisi.

Rauno Nieminen (s.1955) on muusikko, soitinrakentaja, muotoilija, soitinrakennuksen lehtori ja tutkija. Nieminen on toiminut soitinrakennuksen lehtorina vuodesta 1984 alan ainoassa oppilaitoksessa Ikaalisissa. Nieminen on esiintynyt solistisesti ja lukuisissa produktioissa Suomessa ja ulkomailla. Nieminen on toiminut tutkijana neljä vuotta Kansanmusiikin ja populaarimusiikin tutkijakoulussa.

Jouhikko - The Bowed Lyre (2007) Kansanmusiikki-Instituutti, Juminkeko Lyyria ja jouhikoita -näyttely (2008) Pitskun Kulttuurikirkko Soitinten tutkiminen rakentamalla - Esimerkkinä jouhikko (2008) Siba, Kansanmusiikin osaston julkaisuja 12


Lyyria ja jouhikoita Pitskun Kulttuurikirkon Konserttigalleriassa 15.11 - 4.12.2008

Lyyria ja jouhikoita -näyttely esittelee soittimia, jotka liittyvät Rauno Niemisen Sibelius- Akatemian kehittäjäkoulutuksessa suoritettavaan tohtorin tutkintoon: kaksitoista jouhikkoa, kolme lyyraa, kolme kannelta ja yksi harppu.

Lyyraa alettiin soittaa Euroopassa jousella jo keskiajalla. Tietoja näppäiltävistä ja jousella soitettavista lyyrista löytyy Itämeren alueelta. Jousilyyra eli jouhikko on Euroopan vanhin jousisoitin. Jouhikko säilyi käytössä Virossa ja Itä-Suomessa aina 1900-luvun alkuun. Jouhikonsoittoperinne alkoi elpyä vuosituhannen loppupuolella.

Niemisen tutkimuksen tavoitteena oli kehittää soitinkopiointimenetelmä historiallisten soitinten kopioiden rakentamista ja tutkimista varten. Kehittämisessä tarvitaan monen tieteen- ja taiteenalan kokemuksien yhdistämistä. Vaikka tutkimuksen painopiste oli kopiointimenetelmän kehittämisessä, se on tuottanut myös uutta tietoa esimerkkitapauksena olevasta jouhikosta ja aivan konkreettisesti 19 museosoittimen kopion. Näyttelyn vanhin soitin on viikinkipäällikön lyyra Sutton Hoosta, Englannista 600-luvulta. Näyttelyssä on esillä lyyrien ja jouhikoiden kopioita sekä valokuvia jouhikonsoittajista.

Näyttely on ollut aiemmin esillä Juminkeossa, Kuhmossa ja Metso-kirjastossa Tampereella.


Jouhiorkesteri Pitskun Kulttuurikirkossa 28.11.2008 klo 19.00

Jouhiorkesteri on perustettu vuonna 2005. Kvartetti on erikoistunut suomalaiseen, karjalaiseen, suomenruotsalaiseen sekä virolaiseen pohjautuvaan bordunamusiikkiperinteeseen. Jouhiorkesteri on valittu maailmanmusiikin kärkitapahtuma Womexiin vuoden 2008 showcase-yhtyeeksi. Orkesteri edusti Suomea Festival de I'imaginaire-tapahtumassa Pariisissa keväällä 2008, missä orkesteri julkaisi debyyttilevynsä Nikodemus.

Jouhiorkesterin jäsenet ovat olleet testaamassa Rauno Niemisen väitöskirjaansa varten rakentamia historiallisten jouhikoiden kopioita. Tämän lisäksi orkesteri on ollut Niemisen koesoittoapuna kehittämässä kahta tyystin uutta soitinta - altto- ja bassojouhikkoa.

Jouhikon perusohjelmisto perustuu 1900-luvun alussa kerättyihin noin sataan sävelmään, jotka ovat luonnollisesti soolosoitteita. Jouhiorkesteri soittaa konsertissa Feodor Pratsun, Pekka Lambergin, Juho, Villasen, Juha Vaittisen ja Hans Renqvistin jouhikoiden kopioilla, mutta myös kehitetyllä jouhikkokvartetilla uutta jouhikkomusiikkia. Jouhiorkesterissa soittavat Pekko Käppi, Marianne Maans, Ilkka Heinonen ja Rauno Nieminen.


Jouhikko-kirja julkaistu 13.7.2007

Kansanmusiikki-instituutin vuonna 1984 julkaisemasta Jouhikko-kirjasta ilmestyi uusintapainos 13.7. 2007. Kirja sisältää paljon uutta materiaalia jouhikosta. Kirjaan on koottu kaikki tiedossa olevat jouhikkosävelmät Viron mantereelta ja saaristosta, sekä Savosta ja Karjalasta, yhteensä 98 sävelmää. Uusia sävelmiä on löytynyt Feodor Pratsulta, mm. lähes kaikki "Laulu"-nimisten kappaleiden lauletut versiot. Kirjan liitteenä on CD-levy, jossa on 46 alkuperäistä jouhikkoäänitettä vuosilta 1908-1937. Uusi löytö on hiidenmaalaisen Jurri Bruusin Otto Anderssonin fonografiin vuonna 1908 soittamat kuusi sävelmää. Kirjassa on jouhikon soitto-ohjeet. Huolto-ohjeissa opastetaan mm. kielien valmistaminen ja vaihtaminen. Kirjan julkaisijat ovat Kansanmusiikki-instituutti Kaustisella ja Juminkeko Kuhmossa.

The Bowed Lyre- book is published 13.7.2007

The lyre was played with a bow as early as in the European Middle Ages. In the whole area around the Baltic Sea we find evidence of both bowed and plucked lyres. In Estonia and Eastern Finland the bowed lyre remained in use until the beginning of the 20th century.

This book contains all the tunes noted down by music collectors on the Estonian mainland and islands as well as in the Finnish provinces Savo and Karelia, altogether 98 pieces. They are complemented by a CD with original bowed lyre tunes recorded on phonograph and parlograph cylinder or direct disc. These recordings give us the unique opportunity to listen to the performances of five traditional players from the beginning of the last century. Besides the music, the book includes information about the history of the bowed lyre, the musicians and their playing styles, and gives an introduction to the playing technique and maintenance of the instrument, as well as an overview of its modern practice. The texst in the book is in finnish and english.

ISBN 978-951-9268-42-2, ISBN 978-952-5385-38-0

Hinta/ Price 37,00 EUR

Kirjan myynti/ Book selling:

Kansanmusiikki-Instituutti Juminkeko
PL 11 Kontionkatu 25
69601 Kaustinen 88900 KUHMO
puh 0207 2911 puh (08) 6530 670
fax 0207 291 200 fax (08) 6530 673
Kaustinen Juminkeko
folk.art (ät) kaustinen.fi info (ät) juminkeko.fi


©Rauno Nieminen 2015